Henri Bosch (53) heeft er al een behoorlijke carrière als monteur op zitten. Al 32 jaar is hij werkzaam bij Liander, waar hij nu de nieuwe taak van praktijkopleider op zich gaat nemen. Als genomineerde in de categorie Fit & Energiek vertelt hij waar hij zelf energie van krijgt.
Gefeliciteerd met je nominatie! Hoe zien je dagelijkse werkzaamheden eruit?
“Als monteur heb je twee soorten werkzaamheden: storingen en aanlegwerkzaamheden. Als je een dag staat ingepland bij de storingen, ga je ’s morgens op pad en krijg je vanuit de coördinatie storingen toegestuurd. Dit kan heel verschillend zijn: een huis zonder stroom, een heel dorp zonder stroom, of alleen een trappenhuis. Het werk van monteur bij ons is heel vrij. Je moet veel zelf regelen, bent veel buiten, en je weet nooit wat er op je afkomt. Dat maakt het mooi. Sinds kort ben ik ook praktijkopleider. Eerder was ik ook al praktijkleermeester, maar nu krijg ik een volledig nieuwe taak als docent.”
Waar krijg je energie van, binnen of buiten je werk?
“Als oudere monteur krijg ik vaak leerlingen mee. Alls het goed gaat en het zijn enthousiaste jongens die goed hun best doen, dan krijg ik daar nieuwe energie van. Dat vind ik altijd heel leuk in het werk. Een aantal jaar geleden had ik een periode waarin ik een beetje was ingedut, om het zo maar te zeggen. Ik deed elke dag mijn werk en ik deed het goed, maar dat was het. Toen kwam er een nieuwe stroom met veel nieuwe leerlingen, dat bracht nieuwe energie met zich mee. Buiten het werk krijg ik energie van mijn kinderen. Die zijn nu 24 en 26 en wonen al op zichzelf, maar ze hebben papa nog regelmatig nodig voor dingen, haha! Volgende week heb ik bijvoorbeeld straatwerk gepland bij mijn dochter. Leuke dingen doen samen, dat geeft ook weer energie.”
Je collega’s zeggen dat je een bijzonder dieet volgt, kun je daar wat over vertellen?
“Jazeker, ik volg een koolhydraatbeperkt dieet. Dan let je dus op de koolhydraten die je op een dag eet. Van koolhydraatarme dingen zoals groente en fruit, vlees en vis, kun je meer eten dan normaal. Het werkt heel goed, ik ben er al flink van afgevallen en ga er nog een tijd mee door.”
Wat geef je aan je leerlingen mee over fit en energiek werken?
“Een tip zou zijn om veel te bewegen, natuurlijk. Ook moet je goed opletten wat je doet, met tillen en zo. Als je jong bent, denk je dat je alles aankunt. Dat is ook wel zo, maar met zwaar fysiek werk kun je daar toch op latere leeftijd last van krijgen. Ik probeer mijn leerlingen zo goed mogelijk te stimuleren en uit te leggen wat de bedoeling is in het werk. Ik doe een hoop met humor om ze enthousiast te maken en te motiveren. We hebben een mooi vak, het is zonde als je dat laat schieten.”