Patrick Hulkenberg (39) heeft een afwisselend carrièrepad belopen en is sinds 1 jaar servicemonteur van windturbines bij Enercon. Het leukst aan zijn werk vindt hij dat hij betrokken is bij het hele proces van wind omzetten naar elektriciteit. Van storingsdiensten en periodiek onderhoud van windmolens, tot de stroom die thuis uit het stopcontact komt.
Op de zonnige vrijdagmiddag dat we Patrick interviewen kijkt hij uit over het Ijsselmeer, aan de voet van een turbine , omringt door tientallen schapen. Een bijzonder beeld voor ons maar een volkomen normale situatie voor de monteur van windturbines.
Je werkt pas een jaar in de techniek! Hoe ben je in de windenergie terecht gekomen?
Ik was altijd al geïnteresseerd in electrotechniek. Daar heb ik 7 jaar geleden ook een opleiding in gevolgd maar nooit eerder iets mee gedaan tot ik vorig jaar wat wilde ik graag iets doen in de duurzame energie. Via Miranda de Kraker kwam ik terecht bij een Wind Experience day in Ijmuiden, een open dag van windenergie in Nederland. Daar zag ik hoe gaaf deze sector is en toen ben ik gaan solliciteren. Daarvoor had ik nooit verwacht dat ik hier terecht zou komen.
Daarvoor werkte je in de medische groothandel, en had je een eigen Bloemenwinkel in Muiden, Dat zal wel heel anders zijn.
Ja, klopt. In het begin was het wel lastig om als monteur te werken. Ik had niet veel ervaring en kennis. Maar mijn leidinggevende gaf me de ruimte om het te leren en dat heeft goed uitgepakt. Nu ben ik als een vis in het water. Ik vind het werken met windturbines heel erg leuk.
Wat is er leuk aan deze branche?
Het is mooi om te merken dat je in de technische branche het werk echt samen doet met je collega’s. We hebben veel lol samen maar we letten ook heel goed op elkaar. Veiligheid staat hoog in het vaandel. Dat wordt hier echt sterk aangeleerd. Het verantwoordelijksgevoel voor elkaar is erg groot.
Wat moet een goede monteur van windturbines kunnen?
Je moet een helicopterview hebben, snel schakelen, snel overzicht krijgen. Dat is vooral handig als je in een molen een storing moet zoeken en oplossen, dan is deze zo snel mogelijk weer in bedrijf. En je moet er tegen kunnen om hoog in een windmolen te werken, hoogtevrees is niet handig in dit vak.
Hoe pak je een storing aan in een windmolen?
Bij een storing, bijvoorbeeld in deze warme zomerweken zijn er wel wat temperatuursensoren die getriggerd worden , we starten we altijd beneden in de molen en proberen vanuit daar de storing zo snel mogelijk op te lossen. Hopelijk kunnen we zien waar in de windmolen de storing zit. Zit de storing bovenin? Dan gaan we met de trap of een lift naar boven om de storing op te lossen. E48 molens doen we met de trap, die hebben geen lift ivm de ruimte in de toren. De molens van Enercon zijn tussen de 44 en 135 meter hoog, in de regio noord Holland, dit is zonder de bladen mee te reken, dan raken de grote molens maar liefst 200 meter tiphoogte.
Hoe belangrijk is de veiligheid dan als je bovenin werkt?
Die is heel belangrijk. We gebruiken natuurlijk altijd valbescherming. Maar de molens zijn veilig ingericht en met het gebruik van de PBM’s en dagelijkse check op deze materialen, zijn ongelukken bijna uitgesloten.
Hoe kijk jij naar de toekomst van werk voor technici in de windenergie?
Er gaat de komende jaren nog veel werk bijkomen. Er gaan denk ik vooral veel windmolenparken op zee gebouwd worden. In onze regio Noord Holland zijn er het afgelopen jaar niet veel bij gekomen, maar er zijn grote plannen binnen Enercon voor nieuwe windparken de komende jaren.
Welke tip heb je voor jongeren die interesse hebben in de duurzame energiesector?
Doen! Het is een heel leuke branche met interessante elektrotechnische en mechanische technieken. De dagen zijn afwisselend en je komt op mooie plekken met prachtige uitzichten. De winddagen in Ijmuiden zijn een goede manier om je te oriënteren op het vak en op de sector. Je kan wel heel open en ruim bekijken van wat er allemaal te vinden is. Er komen veel bedrijven naar de open dag die in de windenergie zitten.
Dus wie weet ben jij binnenkort wel onze nieuwe collega!