Return to site

Marlies (juryvoorzitter): “Er moet meer waardering komen voor technici”

Een herwaardering van technisch vakmanschap is dringend nodig in Nederland, vindt Marlies Visser (51), juryvoorzitter van de Slimste Handen Awards. Marlies is als directeur operatie bij Alliander verantwoordelijk voor 2.800 collega’s – voornamelijk technici – die elektriciteits- en gasnetten aanleggen, onderhouden en repareren.

Waarom steun jij De Slimste Handen?

“Wij moeten ons realiseren hoe belangrijk slimme handen zijn voor onze samenleving. Zonder technici geen Instagram, geen pinbetalingen, geen openbaar vervoer... Het lijkt vanzelfsprekend, maar er zitten mensen achter. Die onzichtbare helden mogen weleens in het zonnetje worden gezet. Deze prijsuitreiking doet dat.”

En meer waardering leidt hopelijk tot meer technische vakmensen?

“Wat dat betreft hebben we nog veel werk te verrichten inderdaad. De vacaturedruk is enorm. Iedere technicus die nu van school komt, kan kiezen uit 39 vacatures. Jongeren worden gedreven door de bijdrage die ze kunnen leveren. Door te laten zien hoe belangrijk technici voor Nederland zijn, moeten we ze prikkelen.”

Wat is je persoonlijke drijfveer?

“Ik maak me ernstig zorgen dat het gebrek aan technici de energietransitie gaat blokkeren: van het gas af betekent meer vraag naar elektriciteit. Bovendien willen we energie die wordt opgewekt via zon en wind gaan terugleveren aan het net. Dat vergt veel extra, dikkere kabels. En dat is nog maar het begin. We hebben veel slimme handen nodig om dat voor elkaar te krijgen. Het verleiden van jonge mensen en zij-instromers om te kiezen voor techniek, daar ben ik de hele dag mee bezig.”

Waar let jij op als juryvoorzitter?

“Als jury kijken we niet alleen naar technische skills, maar ook heel duidelijk naar sociale vaardigheden van de genomineerden: meedenken met de klant, collegialiteit en een lerende houding. We hebben veel nominaties binnengekregen en een heleboel ontroerende en mooie motivaties.”

Ben je zelf technisch onderlegd?

“Helemaal niet, maar ik vind het wel interessant om te zien hoe iets werkt. En ik hou erg van het feit dat technische mannen en vrouwen het hart op de tong hebben. Ze zijn rechtdoorzee en dat is erg fijn samenwerken.”

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK