Return to site

Maurice (genomineerd):''Ik weet al hoe die ketel eruitziet voordat ik hem in mijn handen heb gehad''

Maurice van Bakel (43) onderscheidt zich door zijn tomeloze interesse in alles wat met zijn vak te maken heeft. De cv-monteur uit de Bollenstreek is van origine elektricien en schroeft als hobby graag pc’s in elkaar. Collega’s raadplegen hem vaak bij technisch ingewikkelde kwesties.

Wat houdt je werk in?

“Het demonteren van oude cv-ketels en plaatsen van nieuwe. Dat is het doorsnee werk. Maar ik regel bijvoorbeeld ook de slimme thermostaat in.”

Wat vind je leuk aan je werk?

“Veel mensen denken dat elke cv-ketel hetzelfde is. Onterecht. Elke keer is het een puzzel. In negentig procent van de gevallen passen we het leidingwerk aan, omdat iedere fabrikant andere standaardafmetingen hanteert. Sowieso vervangen wij altijd de rookgasdoorvoer. Dat heeft soms voeten in de aarde, als mensen er een leuk koofje omheen hebben gebouwd bijvoorbeeld. Geen dag is hetzelfde en dat vind ik prettig. Ik hou niet van werken op de automatische piloot.”

Waaruit blijkt jouw bovengemiddelde interesse in je vakgebied?

“Als ik weet dat er een nieuwe cv-ketel aankomt, zoek ik via internet of de fabrikant uit hoe zo’n product in elkaar steekt. Ik weet al hoe die ketel eruitziet voordat ik hem in mijn handen heb gehad.”

Je bent ook genomineerd omdat je die kennis graag deelt.

“Als collega’s een nieuwe cv-ketel moeten plaatsen, bellen ze liever mij dan dat ze de handleiding lezen. ‘Jou bellen is makkelijker dan door het boekje bladeren’, zei er eentje laatst tegen me. Ik vind het gewoon leuk om uit te vissen hoe dingen werken. En ik heb een geheugen als een spons. Dat is mijn geluk.”

Hoe ga je om met de energietransitie?

“Ik houd mezelf op de hoogte van de alternatieven van de gasgestookte ketel. Vaak wordt de warmtepomp gepresenteerd als de enige oplossing, terwijl er ook andere zijn. Ik wil mijn ideeën nog wel verder uitdiepen binnen het ‘green team’ bij Feenstra dat zich bezig houdt met verduurzaming.”

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK