Mitchell van Duin is Werktuigkundige binnen Vattenfall, wij gaan in gesprek met hem wat zijn werk zo leuk maakt en wat hij starters in de techniek mee kan geven.
Leuk dat we je mogen interviewen! Kun jij vertellen hoe een gemiddelde dag er voor jou uitziet bij Vattenfall?
“Bij Vattenfall is geen dag hetzelfde, de werkzaamheden zijn divers, we werken op complexe centrales en er is een grote variëteit in techniek. We werken onregelmatige diensten, dat houdt in ochtenden, middagen en nachten werken.
De centrale draait en wij zorgen ervoor dat installatiedelen veiliggesteld worden zodat iedereen veilig aan het werk kan. We zijn meestal met zijn tweeën op een centrale aan het werk, een persoon zit achter het bedieningspaneel en de andere is in het veld aan het werk om controle rondes te doen, we checken bijvoorbeeld het oliesysteem, of er geen lekkages of rare geluiden zijn en we geven werkvergunningen vrij.
De centrales zullen grotendeels van de tijd in bedrijf zijn. Onze taak is dan ook om de centrales draaiende te houden. Dit doen wij door het observeren, analyseren en bewaken van verschillende processen. Dit gebeurt op de centrale regelwacht (als het ware de cockpit van de centrale) hier staan grote beeldschermen opgesteld waar wij snel in één overzicht allerlei belangrijke proces waardes kunnen zien. Hier hebben we ook de mogelijkheid om de centrale te bedienen, denk hierbij aan het starten van pompen, openen en sluiten van afsluiters. Het komt voor dat er componenten stuk gaan, het is aan ons de taak om deze componenten veilig te stellen, zodat er veilig aan gewerkt kan worden! Veel systemen zijn vaker aanwezig, hierdoor kunnen veel werkzaamheden plaatsvinden zonder dat de centrale uit bedrijf genomen hoeft te worden. Verder lopen wij controlerondes denk hierbij aan: lekkages constateren, vreemde geluiden waarnemen, diverse olie niveaus controleren, gas meet rondes, koelwaterfilters controleren/schoonmaken etc. Naast het veiligstellen van installatiedelen, dragen we ook zorg voor de administratie ervan, veiligstellingen verwerken, koppelen aan de werkvergunningen en het daadwerkelijk vrijgeven van de werkvergunning op de werkplek.”
Wat vind je het leukste aan de techniek?
“De variëteit in alle technische onderdelen, wij werken op vrij complexe centrales waar veel regelingen van invloed zijn op elkaar. Wij bewaken die regelingen, het gaat vaak goed maar soms krijgen we te maken met een verstoring. De uitdaging is dan om te onderzoeken waar die storing vandaan komt en deze storing weg te nemen.
Het hele proces van onderzoeken van wat er fout gaat, tot de oplossing is interessant om te doen.”
Welke aspecten binnen Vattenfall spreken jou aan?
“Er zijn veel mogelijkheden en opties binnen Vattenfall. Ik volg nu zelf de HBO opleiding Engineering, Design and Innovation aan de HVA. Dit is een technische opleiding gemixt met technische bedrijfskunde. Hiermee kan ik doorgroeien binnen Vattenfall, daarnaast hebben we gezellige collega’s, er heerst een huiskamersfeer, het is een divers bedrijf en je kunt alle kanten opgaan binnen Vattenfall.”
Bedankt voor het fijne en leuke gesprek, is er nog iets wat je mee wilt geven aan starters in de techniek?
“Ik kom zelf van het MBO af en twijfelde of ik een vervolg opleiding wilde gaan volgen op HBO niveau. Uiteindelijk besloten om in de technische branche te gaan werken, en van daaruit verder te ontwikkelen. Een bijkomend voordeel is dat je tijdens je werkzaamheden nieuwe interesses ontwikkelt, en daar eventueel je vervolgopleiding op kan baseren.”