Return to site

Reinier Rutjens (hoofdpartner): “Meer dan 200 genomineerden; dat geeft aan dat dit initiatief een gevoelige snaar raakt.”

Niet alleen de genomineerden en winnaars, ook hoofdsponsor WENB/WWb kijkt positief terug op De Slimste Handen van Nederland. Reinier Rutjens, directeur van de vereniging voor werkgevers in de sectoren energie, afval en milieu, hoopt dat deze eerste editie het begin is van een lange traditie. “Ik denk dat het heel goed zou zijn dit volgend jaar weer te doen. Met nóg meer partners.”

Hoe kijk je terug op de Slimste Handen van Nederland?

“Het was bijzonder om te zien dat er zo veel monteurs en technici uit verschillende branches waren. Wat ik mooi vond aan de uiteindelijke winnaar was die enorme bescheidenheid, terwijl hij zijn ziel en zaligheid legt in het bevorderen van aandacht voor techniek op een jonge leeftijd. Heel inspirerend, want een duurzame oplossing voor het personeelstekort begint inderdaad op de basisschool.”

Waarom ondersteunt de WENB/WWb dit initiatief?

“Wij zien natuurlijk dat onze leden problemen ondervinden met het aantrekken van technisch personeel. Deze opgave wordt nog veel groter door de energietransitie. Wij hopen dat een evenement als De Slimste Handen een extra stimulans is in de al ingezette beweging dat praktisch geschoold werk meer waardering krijgt. Daar dragen we graag aan bij.”

Hoe lost dat het personeelstekort op?

“Het gaat niet direct het verschil maken, maar is wel een stap in de juiste richting. Waardering uitspreken voor dagelijks werk van technici is heel belangrijk. Dat gebeurt al op de werkvloer, maar het mag ook wel eens in het groot gezegd worden, met slingers en ballonnen. Er waren meer dan tweehonderd genomineerden, dat geeft aan dat dit betekenis heeft en dat het een gevoelige snaar raakt.”

Er zijn veel verschillende initiatieven. Wat is het grootste knelpunt op dit vlak?

“Het is een complex probleem en er is geen eenvoudige oplossing. Misschien zijn al die initiatieven wel te versplinterd. Regionaal gebeurt er veel, maar het wordt onvoldoende zichtbaar gemaakt. We zouden moeten leren van elkaar, niet telkens het wiel opnieuw uitvinden. Wat ik mis is structuur en overzicht.”

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK