Bij Fudura is het Team Meetdiensten Noord genomineerd als een club van Technische Experts. In de omgang met de toenemende complexiteit van meetdiensten weten de teamleden als geen ander hoe ze te werk moeten gaan. Teamlid en meettechnicus Edwin Kuijer (46) geeft een toelichting over de slimme handen binnen het team.
Kun je iets vertellen over het team?
“We werken in de regio Noord en zijn met 15 technici, vier back office medewerkers en een teamleider. We hebben net drie nieuwe technici opgeleid. Aan technische mensen komen in deze tijd is lastig, maar dit jaar hebben we via social media een oproep geplaatst waar heel veel reacties op kwamen. Zo zie je dat er toch veel mensen zijn die in de techniek willen werken. Nu is het zo dat wij als meettechnici een aparte tak van sport hebben waar geen speciale opleiding voor is. Elke keer is de situatie net even anders, de installatie net even anders. Ons werk kun je niet vanuit school zomaar goed en veilig uitvoeren. We hebben zelf een opleiding ontwikkeld die grotendeels vanuit de technici is opgezet. Nu hebben we in de regio Noord 3 nieuwe mannen aan het werk. Daar ben ik best wel trots op.”

“Als we straks weer naar kantoor mogen, gaan we als eerste samen zitten om kennis te delen”
Welke technische overwinning springt er het meest uit als iets waar jullie binnen het team trots op mogen zijn?
“Dat zijn er eigenlijk twee. Ten eerste werken we met First Time Right. Dat is een doorlopend project waarbij we samen proberen om zoveel mogelijk werk in één keer goed te doen. We zijn afhankelijk van veel factoren: de klant, de netbeheerder, het weer - noem maar op. Als we bijvooreeld aan een zonnepark werken, moet het zonnetje wel schijnen. We zorgen dat we alles in beeld hebben. We gebruiken de Japanse Kaizenmethode om de de productiviteit te verbeteren en dat gaat goed.
Verder houd ik me in deze periode van thuis werken bezig met het oplossen van storingen op afstand. Dit draagt bij aan de co²-reductie, wat we bij Fudura hoog in het vaandel hebben staan. Op afstand werken scheelt voor zo’n 30% van de bezoeken. We kijken wat er met de meter aan de hand is, bellen zo nodig de klant en zorgen ervoor dat de technicus er alleen heen rijdt als dat echt nodig is. Ik denk dat we dit als team aardig voor elkaar hebben en aan co²-reductie bijdragen.”
Wat helpt jullie om jullie technische expertise optimaal te benutten?
“We zijn een hecht team. De jongste is in de 20, de oudste in de 60 en onze regio is een heel groot gebied. Toch werken we goed samen. Het is het wij-gevoel dat het team zo sterk maakt. We vullen elkaar aan. Als de één wat laat liggen, pakt de ander dat op. Daarnaast is iedereen, ook de oudere generatie, heel welwillend om nieuwe dingen uit te proberen en mee te gaan met digitalisering. Ook zijn we veel bezig met het doorgeven van kennis: als we straks in september weer naar kantoor mogen, gaan we als eerste samen zitten om kennis te delen die we in de afgelopen anderhalf jaar in isolatie hebben opgedaan. Het is heel interessant om van elkaar te kunnen leren.”
Heb je een tip voor andere teams geven om net zo uit te blinken als jullie?
“Zeker. Schroom niet om te zeggen wat je denkt. Slechte vragen zijn er niet, slechte aannames zijn er wel. Ga er niet zomaar vanuit dat je iets fout hebt, soms kun je meer dan je denkt. Overleg eerst met je collega, zonder bang te zijn dat je afgekraakt wordt. Bij ons is iedereen gelijk, ongeacht ervaring, leeftijd en vooropleiding. Dat is onze grote kracht, denk ik.”
Nomineer jij ook een technische vakman, vakvrouw, technisch team of student techniek?