Bij Strukton Worksphere is Team TNO genomineerd voor de Slimste Handen van Nederland. Dit team blinkt uit als Superteam. We spreken met Daan Gutter, die het team aanstuurt.
Wat is jullie taak als team?
“Team TNO zet zich in om de klant, TNO, te bedienen. Het team zorgt ervoor dat de gebouwen waar het technisch onderzoek plaatsvindt en waar de kantoren zitten, het werk mogelijk maken. Specifiek gaat het dan om gebouwgebonden systemen zoals koelingen, bewaking, beveiliging, deuren en liften.
Een voorbeeld uit de dagelijkse operatie is als er een storing is. Een koeling valt uit, we sturen een monteur naar de locatie. Die kijkt wat hij kan doen en gaat ermee aan de slag. Vaak kan hij het zelf oplossen, maar er kan ook ter plekke en specialist bij komen. Als er iets helemaal kapot is, hebben we een projectenclub die langskomt om het probleem op te lossen.”

Beeld: Strukton Worksphere
Wat is de samenstelling van jullie team?
“Het klantteam TNO bestaat uit ongeveer 20 mensen. We hebben mensen die het contact beheren, planners, een werkvoorbereider, een projectleider, een uitvoerder… verschillende rollen bij elkaar. Sinds januari zijn we begonnen met het klantteam dat zich specifiek inzet op projecten. Dat maakt het mooi en uitdagend. Als Strukton zijnde heb je dan één gezicht naar de klant toe. Ook maakt het het werk efficiënter.”
Op welke manier versterken de teamleden elkaar?
“Iedereen heeft zijn eigen expertise en we hebben verschillende soorten mensen aan boord. De ene persoon past bijvoorbeeld beter bij een pand in Den Haag en kent de cultuur daar beter dan iemand uit Delft. Daarin kun je elkaar helpen, maar het is ook hoe je als team opereert. Als iets tegenzit of het is een ingewikkelde klus, dan help je elkaar om de last te verdelen.
Bij dit team vind ik dat de betrokkenheid voor een naar de klant echt opvallend is. Soms wordt er tot in de nacht doorgewerkt en de leden kunnen zich goed verplaatsen in het belang van de klant. Ze gaan ver om hun werk goed te doen. Dat stapje extra wordt ook gezien door de klant: regelmatig wordt er waardering over uitgesproken.”
Kun je een mooi moment noemen dat jullie als team hebben meegemaakt?
“We hebben ooit drie middagen georganiseerd waarbij we aan teambuilding hebben gewerkt. Dan bedoel ik niet samen raften, maar echt hoe je functioneert als team: luisteren, samenwerken en feedback geven bijvoorbeeld. Communicatie is belangrijk als je samenwerkt in zo’n grote groep. Het is een team met techneuten die normaal gesproken graag op de inhoud zitten, maar deze middagen zijn als zeer waardevol ervaren en hebben het team samengebracht.”
Welke tip zou je geven aan andere teams om ook zo’n superteam te worden?
“Ik denk dat je met elkaar in hetzelfde doel moet geloven. Bij ons zie je dat projecten aan de ene kant en onderhoud aan de andere kant nogal verschillen. Als je die twee bij elkaar brengt en elkaar laat versterken, kun je als team effectiever zijn en ben je echt hetzelfde doel aan het nastreven. Bij ons staat klanttevredenheid bovenaan, en je ziet dat dat ons samenbrengt.”
Nomineer jij ook een technische vakman, vakvrouw, technisch team of student techniek?